SARIYAR'DA İĞNE OYASI

  İlçemiz Nallıhan ve Sarıyar Köyümüz tarihi ipek yolu üzerinde bulunmuş ve yüzyıllardır ipek böceği üretiminin merkezi konumunda yer almıştır. Nallıhan ilçemiz ve Sarıyarımız da iğne oyalarının üretimi ve kullanımı oldukça yaygındır.

 İğne Oyası, iğneyle değişik biçimli veya düğümlü ilmekler oluşturularak ve bunlar birleştirilerek yapılan üç boyutlu bir el işidir. Ağırlıklı olarak takı ve süsleme amacıyla yapılan iğne oyaları bölgede genellikle kadınlar tarafından üretilen, uzun uğraşlar ve emekler sonucu ortaya çıkan bir el sanatıdır.


 Nallıhan İğne Oyası'nın en önemli özelliği ipin bükülmesi tekniğinin kullanılması ve kökün hiçbir zaman tülbent ya da kumaş üzerine yapılmamasıdır. Nallıhan İğne Oyası'nda kullanılan “ip bükme” olarak adlandırılan yöntem, iğne oyası ister örtme üzerine ayrı bir kök şeklinde monte edilecek olsun istenirse ayrı motiflerle aksesuar olarak kullanılsın, sadece Nallıhan İğne Oyalarında kullanılan bir yöntemdir. Bu teknik İğne Oyası'na sert bir duruş vermektedir ve bu teknikle yapıldığı için Nallıhan İğne Oyaları yıkamaya oldukça dayanıklıdır. Nallıhan İğne Oyalarında herhangi bir sertleştirici kimyasal madde kullanılmadan doğal halinin muhafazası zorunludur.

 Nallıhan İğne Oyalarının yapımında genellikle meyve, yaprak, özel çiçekler gibi “bitkisel” motifler uygulanır. Bunların yanı sıra kelebek gibi “figür” motiflerine; çapkın bıyığı, saray süpürgesi gibi “sembolik” motiflere; sepet, çanta gibi “nesnel” motiflere ve çeşitli geometrik motiflere yer verilir. Bunların yanı sıra üreten kişinin yaratıcılığına bağlı olarak farklı desenler de oluşturulabilir. 09.04.2018 tarihinde tescillenerek coğrafi işaret almıştır. ( Kaynak; Ankara Kalkınma Ajansı, Nallıhanı Geziyorum.)

 Kültür Bakanlığı Sanatçımız Hamiyet Gürelli Hocamızın izinde Nallıhan Bölgemize özgü tasarımlar, oyalar ve kıyafetler ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde Nallıhanımızı ve kültürümüzü tanıtmaktadır.

 Nallıhan Belediyemizin destekleri ile İpek İğne Oyacılığının geliştirilmesi için yöresel destekler ve tanıtımlara devam edilmektedir. Bu kapsamda her yıl “Uluslararası Nallıhan İpek İğne Oyaları Kültür ve Sanat Festivali” düzenlenmektedir.

Resim: 2018, 6. Uluslararası Nallıhan İpek İğne Oyaları Kültür ve Sanat Festivali

Sarıyar'dan

Sarıyar Barajı

Göl Manzaralı Seyir Terası

Sarıyar Yüzme Havuzu

Sarıyar İğne Oyası

Desteklerinizi Bekliyoruz

Biz Hep Biriz
İletişime Geçiniz.

SARDER'den Güncel Haberler

  • Hepsi
  • Duyurular
  • Etkinlik
  • Sergi

b1

b1

bilgi

b2

b2

bilgi2

b3

b3

bilgi3

b4

b4

bilgi4

b5

b5

bilgi5

Kültürel ve Tarihi Değerlerimiz

(d. 1210-1215 - ö. ?)

Tabduk Emre

, Horasanlı bir Türkmen dervişi olan Yunus Emre'nin mürşidi olarak tanınır. Doğum tarihi 1210 ve 1215 yılları arasında tahmin edilmektedir. Rivayete göre, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin eğitimini Tapduk Emre'ye emanet eder. Tapduk Emre'den itibaren Anadolu'da "Tapduklular" adında bir topluluğun varlığı belirtilmektedir. Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.

Devamı

Yunus Emre

Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve halk şairidir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun[9] çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından[10] 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır.

Devamı

Sitemize ve Derneğimize Üye Olunuz

Bilgi Formu

İletişim

Telefon
....

Email: info@sarder.org
Web: www.sarder.org

Location: 06920 Sarıyar
Nallıhan/Ankara

Adınız Soyadınız :
Telefon :
Konu:
Email:
Mesajınız: