Sarıyar İklim
Sarıyar
Sarıyar, bağlı olduğumuz ilçemiz Nallıhan ve Ankara İlimize göre farklı iklim özellikleri göstermektedir.
Sarıyar, Sakarya Nehri Vadisi içerisinde yer alan Sarıyar Barajı vede Gökçekaya Baraj Göllerinin tam ortasında olmasından dolayı kendisine has mikroklima iklim özellikleri göstermektedir.
Deniz seviyesinden ortalama 450 metre yükseklikte bulunan Sarıyar oldukça nemli ve sıcak bir havaya sahiptir. Kışın ortalama 2 yada 3 kere kar yağışı olmakta fakat kar fazla toprak üzerinde durmamaktadır. Sıcaklık nemin de etkisiyle yaz aylarında zaman zaman 40 derecenin üzerine çıkmaktadır.
Pamuk, İncir, Antep Fıstığı, Zeytin, Trabzon Hurması gibi meyvelerin Sarıyar’da yetişmesi iklim şartları hakkında ip uçları vermektedir.
SARDER'den Güncel Haberler
- Hepsi
- Duyurular
- Etkinlik
- Sergi
Kültürel ve Tarihi Değerlerimiz
Tabduk Emre
, Horasanlı bir Türkmen dervişi olan Yunus Emre'nin mürşidi olarak tanınır. Doğum tarihi 1210 ve 1215 yılları arasında tahmin edilmektedir. Rivayete göre, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin eğitimini Tapduk Emre'ye emanet eder. Tapduk Emre'den itibaren Anadolu'da "Tapduklular" adında bir topluluğun varlığı belirtilmektedir. Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.
Yunus Emre
Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve halk şairidir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun[9] çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından[10] 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır.