MÜDERRİS MEHMET EMİN
Kendisi Sarıyar’da doğmuştur.
Komşumuz Dinek Köyüne gitmiş orada ilk medrese eğitimini almıştır. Dinek Medresesindeki başarılarından dolayı dikkat çekmiş eğitimini devam ettirmek için İstanbul’a Fatih Medresesine gönderilmiştir.
Fatih Medresesinde Elmalılı Hamdi Hoca ile beraber çalışmıştır.
Fatih Medresesinde mülki yöneticiler (kaymakamlar) yetiştirilmesi ve kalkınma konularında dersler vermiştir.
Özellikle yeni medreseler ve okullar kurma konusunda uzmanlık yapmıştır. Bu kapsamda Çanakkale Savaşından sonra Sarıyar’a bir ara geri gelmiş komşu Domya (Yalımkaya) Köyünde bir medrese kurulmasında bizzat kendisi de çalışmıştır. Mihallıçcık, Sivrihisar ve Nallıhan bölgesindeki yerel medreselerin (Dinek, Kuyucak, Mihallıçcık, Sazak vb.) başarılı gençleri Fatih Medresesine götürerek bölge eğitimine ve kalkınmasına katkıda bulunmuştur. Öğrencileri arasında Mihallıçcık Sazak Köyünden Kurucu Meclis Üyesi Emin Sazak, Sarıyarlılar Koca Hafız Mustafa, Mehmet Fehmi Kon (Kon Dede), Müftü Ahmet Turan, Ali Bilen, Halil Tali gibi isimler sayılabilir. Cumhuriyetin ilanından önce Sarıyardan Medrese (üniversite) mezunu kişilerin olması Müderris Mehmet Emin sayesinde olmuştur. Fikirleri kanunlar içerisinde özgürce söyleyebilmeyi ve kalkınma için ekonominin önemini öğreten Mehmet Emin Hocanın öğrencileri yöremizde pek çok siyasi ve kalkınma hareketinde başrol oynamışlarıdır. Öğrencilerinden Mehmet Emin Sazak Türkiye Cumhuriyetinin ilk bağımsız milletvekili olmuştur.
Resim: Mehmet Emin Bey’in öğrencisi Mehmet Emin Sazak. Osmanlı Son Mebusan Meclisi üyesi,
1923-1950 yılları arası milletvekili, Türkiye’nin ilk bağımsız milletvekili, Eskişehir Bankası ve Yüksel Holding’in Kurucusu. Görevi başında şehit edilen Gümrük ve Tekel eski Bakanı Gün Sazak, Fenerbahçe Spor Klubü eski Başkanı Güven Sazak ve Türkiye Atletizm Federasyonu eski Başkanı Yılmaz Sazak’ın babası.
Mehmet Emin Sazak, Koca Hafız Mustafa, Mehmet Fehmi Kon gibi öğrencileri Türkiyenin ilk özel bankası Eskişehir Bankasının (Esbank) kuruluşunda yer almışlardır.
Cumhuriyetin ilan edildiği, okuma yazmanın çok düşük olduğu bir dönemde Türkiyede ilk özel tarım kredisi alarak tarımsal kalkınma hamlesini başlatan köy Sarıyar olmuştur. Sarıyar’da sebze ve meyvecilik geliştirme projeleri ile arıcılık ve bal üretim temelleri, sulama dolapları ve kanalları yapımı, ipek böceği ile ipek iplik üretiminin geliştirilmesi ve ipek islimhanelerinin yapılması banka kredileri ile 1920’li yıllarda yapılmıştır.
Sarıyarlıların ürettiği sebze, meyve ve bal Atatürk’ün sofrasına kadar uzanmış, Atatürk memnuniyetlerini Vekil Emiz Sazak Bey aracılığıyla Sarıyarlılara bildirmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra da İstanbul’da eğitim hizmetlerine devam eden Müderris Mehmet Emin 1930’lı yılların başında hastalanmış Sarıyar’a geri dönmüş ve Sarıyar’da vefat etmiştir.
Müderris Mehmet Emin bir dönem kuşağının tamamının bildiği ve sevdiği İstiklal Harbi Gazisi Zühtü (Yücel) Dedenin ve Hakkı Yücel’in babasıdır.
SARDER'den Güncel Haberler
- Hepsi
- Duyurular
- Etkinlik
- Sergi
Kültürel ve Tarihi Değerlerimiz
Tabduk Emre
, Horasanlı bir Türkmen dervişi olan Yunus Emre'nin mürşidi olarak tanınır. Doğum tarihi 1210 ve 1215 yılları arasında tahmin edilmektedir. Rivayete göre, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin eğitimini Tapduk Emre'ye emanet eder. Tapduk Emre'den itibaren Anadolu'da "Tapduklular" adında bir topluluğun varlığı belirtilmektedir. Yunus, Nallıhan Tapduk Emre dergahında kırk yıl boyunca odun taşıyan bir derviştir ve taptukluların yetiştirdiği en büyük ozanlardan biri olarak kabul edilir.
Yunus Emre
Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf ve halk şairidir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin dağılmaya ve Anadolu'nun[9] çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından[10] 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır.